Umestimo fotografije na steno v pravem številu in velikosti

Kako izbrati pravo velikost slik za stene svojega doma

Zapolnimo steno z eno veliko ali več manjših slik

Slike so nepogrešljiv del notranje opreme vsakega doma. Pravilno izbrane slike na stenah lahko dvignejo estetsko vrednost vašega prostora in ustvarijo prijetno vzdušje. Vendar pa je izbira prave velikosti slik ključnega pomena za dosego želenega učinka. V tem članku bomo razpravljali o tem, kako izračunati priporočeno velikost slik na steni, da se izognemo prenatrpanosti z majhnimi slikami.

  1. Premislite o funkciji prostora

Preden se lotite izbire slik, razmislite o funkciji prostora, kjer bodo obešene. Ali gre za dnevno sobo, spalnico, jedilnico ali morda pisarno? Vsak prostor ima svojo edinstveno funkcijo, in slike morajo ustrezati tej funkciji.

Luksuzen izgled slikovne opreme stanovanja

Velike slike

  1. Izmerite dimenzije stene

Naslednji korak je izmeriti dimenzije stene, na kateri želite obesiti slike. Izmerite tako širino kot višino stene in si zapišite te podatke.

  1. Uporabite enostaven izračun

Ena od najpreprostejših metod za izračun priporočene velikosti slik je uporaba naslednjega enostavnega pravila. Širino stene pomnožite z najmanj 0,6, oziroma 0,75 za večje slike. Enako računajte za višino stene. Na primer, če ima slikam namenjen del stene  širino 1,8 metra, bo priporočena širina slike 1,8 m x 0,6 = 1,08 metra. Enako velja za višino stene. Višina npr.: 2,40 x 0,6 = 1,44. Mero lahko zaokrožimo. Priporočena velikost slike bi lahko bila 100 x 145 cm.

Minimalistična postavitev.

Luksuzna postavitev

Razporeditev in število slik

  1. Razmislite o številu slik

Pri izbiri velikosti slik je pomembno upoštevati tudi, koliko slik želite obesiti na isti steni. Če nameravate obesiti več manjših slik, potem se velikost lahko zmanjša. Če pa želite ustvariti osrednjo točko s posamezno večjo sliko, upoštevajte priporočeno velikost.

  1. Prilagodite slogu in okolju

Poleg velikosti je pomembno upoštevati tudi slog slik in okolje, v katerem bodo obešene. Ujemajoč se slog slik z notranjo opremo in barvno shemo prostora bo ustvaril bolj koherenten videz.

Čas za premislek

  1. Preizkusite pred obešanjem

Preden slike dejansko obesite, jih postavite na tla in se postavite nekaj korakov stran, da vidite, kako se bodo ujemali s prostorom. To vam bo omogočilo, da preizkusite različne postavitve in se odločite, kaj vam najbolj ustreza.

  1. Razmislite o razporeditvi

Razporeditev slik na steni je prav tako ključnega pomena. Uporabite merilni trak ali vrvico, da določite enakomerno razdaljo med slikami. Poskrbite, da bodo slike uravnoteženo razporejene, da ne bo prenatrpanega videza.

Ni pravil

  1. Ne bojte se eksperimentirati

Ne pozabite, da ni nujno, da sledite strogim pravilom. Včasih so nenavadne kombinacije ali postavitve slik tiste, ki ustvarijo edinstven in zanimiv videz. Ne bojte se eksperimentirati in izraziti svojo kreativnost.

Izbira prave velikosti slik za stene vašega doma je pomembna, da ustvarite prostor, ki je estetsko privlačen in vam omogoča, da se počutite udobno. Uporabite zgoraj navedene smernice, da boste lažje izbrali slike, ki bodo ustrezale vašim potrebam in okusu. S pravilno izbranimi slikami boste svojemu domu dodali osebni pečat in ga naredili še bolj prijetnega.